blog

JAMstack: wat is het?

Written by

Webdev

Jamstack, wat betekent dat nou? Goeie vraag! Na het lezen van deze blogpost ben je een expert!

Wat is JAMstack nou precies?

Jamstack is kortgezegd een vernieuwde manier om website en apps te bouwen.  Daarnaast is Jamstack geen tool of product maar juist een werkwijze die men  gebruikt bij het bouwen van een website. Het idee achter Jamstack is om moderne  tools in te zetten voor het generen van een statische website die dynamische componenten bevat. Een belangrijk onderdeel hierbij is om te proberen zoveel  mogelijk stappen in het proces te automatiseren zodat het bij elke update van je  website kan worden uitgevoerd. Als eindresultaat heb je dan een mooie statische  website met dynamische componenten.   De ‘JAM’ in jamstack staat voor: JavaScript, API’s en Markup.  

Wat is JavaScript?

JavaScript is een veelgebruikte programmeertaal voor het toevoegen vaninteractieve functies en andere dynamische content aan webpagina’s, denk aanslideshows en animaties. JavaScript wordt ondersteund door alle browsers.

Wat zijn API’s?

API staat voor Application Programming Interface. Het is een software-interface die het mogelijk maakt om twee applicaties met elkaar te laten communiceren. Makkelijk gezegd, is het door een API niet nodig om te weten hoe een applicatie werkt om ermee te kunnen communiceren!

Wat is Markup?

Een Markup wordt aangeboden op websites als een statisch HTML-bestand. HTML (HyperText Markup Language) is, zoals de naam al doet vermoeden, een Markup language. Markup zorgt voor de structuur van een website. Echter, deze zorgt niet voor de content op de site. De content wordt ergens anders vandaan gehaald. 

Wat maakt Jamstack zo interessant?

Voorheen gebruikte men traditioneel gekoppelde CMS-systemen zoals WordPress of Drupal. Het maakte het makkelijker voor klanten om hun eigen website zelf te beheren. Deze soort websites zijn sterk afhankelijk van servers, plug-ins en databases, Jamstack in tegendeel niet. Het werken met een traditioneel CMS heeft zowel zijn voordelen als nadelen. Een nadeel is dat het in het onderhoud vaak omslachtig en traag kan zijn.

Hetgeen dat Jamstack zo interessant maakt, is dat zij een alternatief biedt voor de traditionele manier van het bouwen van websites. Jamstack kan JavaScript laden die de gegevens weer van een API ontvangt, bestanden van een CDN serveert en markup genereert met behulp van een statische sitegenerator. Dit gebeurt allemaal ook tijdens de implementatietijd.

Jamstack zorgt er o.a. voor dat je website sneller laadt en functioneert. Jamstackwebsites hebben een geminimaliseerde laadtijd omdat de HTML al tijdens deimplementatietijd wordt gegenereerd en alleen via CDN wordt aangeboden zonder enige interferentie of vertragingen in de backend. Daarnaast is Jamstack ook goed beveiligd. Alles werkt via een API, waardoor er geen database- of beveiligingslekken ontstaan. Tot slot is Jamstack goedkoper en gemakkelijker te schalen. Jamstack websites bevatten maar een paar bestanden met een minimale grootte die overal kunnen worden weergegeven.

Bekijk bijvoorbeeld onze klant Nachtlab. Hun website is volledig door ons gebouwd en dat met behulp van Jamstack!

We use Cookies

We use cookies on our website to provide you with the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits.

Privacy policy