blog

ondernemers & websites: maak een geïnformeerde keuze.

Written by

Webdev Design Startup

Ja hoor, bind mijn voeten maar vast en vertel me maar dat ik een marathon moet lopen. Dat is hoe ik me voel als iemand me vraagt om creatieve dingen te maken in WordPress. Het lukt wel, but why walk when you can run? Een site in elkaar klikken op WordPress is niet het moeilijkste wat er is, dat maakt het natuurlijk een verleidelijk platform om op te starten. Maar wat komt daarna?

Wat doet wordpress

Je wilt je onderscheiden van andere websites. Je wilt opvallen. Je wilt dat mensen op jouw site even blijven koekeloeren. Je wilt vet zijn. Met een basic WordPress website val je al snel in een ‘add it to the pile’ collectie. Plugin hier, PHP daar en nog wat custom CSS als kers op de taart, je browser heeft het er maar moeilijk mee. Al je plugins hebben hun eigen scripts die allemaal geladen moeten worden, soms gebruik je maar een paar regels code van een hele plugin. Dit zorgt allemaal voor onnodige vertraging van je site en dat schrikt bezoekers en onze grote vriend Google af.

Custom Code

Ik hoor je denken: “maar wat moet ik dan doen?” Het antwoord is simpel: HTML, CSS en JavaScript leren. Of iemand inhuren die er verstand van heeft. In een simpele code text editor haal je het touw weer van mijn voeten af. Ik ben weer vrij en ik kan in “The Matrix” binnen no time pagina’s eruit knallen. Wil je een bijzondere layout? Vet. Wil je helemaal losgaan met animaties? Let’s go. Met custom code zijn in de browser de mogelijkheden zo goed als oneindig. Daarbij is de site zo licht & zo snel mogelijk.

Don’t get me wrong. Een goed geïnformeerde keuze voor WordPress is niet uit den boze. Als je een eigen pagebuilder wilt, integratie van andere platforms wilt of een ongelofelijk grote website hebt, is WordPress waarschijnlijk een iets beter hanteerbare oplossing. Maar als je als startup WordPress kiest omdat het makkelijk is, overweeg dan om te investeren in code.

Enter Jekyll

Sites coderen in alleen HTML, CSS & JS heeft ook een tegenvaller, het is niet echt makkelijk aan te passen als je er geen verstand van hebt. Plus, iets kleins aanpassen in de footer? Dan mag je dat op elke pagina even handmatig gaan doen. Gelukkig is hier ook alweer een oplossing voor, laat me je voorstellen aan een van mijn nieuwe beste vrienden: Jekyll. Jekyll is een static site generator. Wat is dat? Dat is een systeem die precies doet wat ik wil. Ik flans in mijn code editor alle bouwstenen van mijn site in elkaar, dan zeg ik tegen Jekyll wat ik waar wil hebben en Jekyll ritst de hele bende aan elkaar. Iets kleins aanpassen in de footer? Ik pas het aan in het bouwsteentje en het staat nu overal precies hoe ik het wil hebben. Thanks, Jekyll.

Het wordt nog leuker, ik kan tegen Jekyll zeggen welke content ik allemaal aanpasbaar wil hebben. Zo kan ik een site aanleveren die volledig aan te passen en in te vullen is door een klant, zonder dat de site hierdoor kapot gaat. Chill man.

Het wordt zelfs nóg leuker. Omdat Jekyll een static site generator is betekent dit dat er geen security breaches in kunnen komen. Het is plain & simple: HTML, CSS en JavaScript. Als je dat gaat hacken zit je je eigen computer te slopen. Dit is een gevoel van veiligheid en rust die als een warme mantel over me heen valt. Met WordPress moest ik altijd alles zo snel mogelijk up to date houden om te zorgen dat ik geen security breach kon krijgen, bovendien kon zo’n update op een blauwe maandag ook nog eens iets in mijn site breken.

Tot slot werk ik via mijn code editor direct in GitHub. Github is een platform voor versiebeheer. Dit betekent dat iedere versie van mijn site op ieder moment voor mij online te vinden is. Site kapot gegaan? Verandering aangebracht die niet zo vet was? Om een of andere reden de hele site verdwenen? Geen probleem.

No brainer dus: Ditch Wordpress en kom spelen met Jekyll.

We use Cookies

We use cookies on our website to provide you with the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits.

Privacy policy